Pienestä painostuksesta ja kahden ihanan ja tärkeän ihmisen myötävaikutuksesta (KIITOS isi ja Juuli!) syntyi loistava ajatus kirjoittaa tutkimukseni matkapäiväkirjaa blogiin muidenkin kuin vain itseni luettavaksi. Matkapäiväkirjaan kirjoitan ajatuksiani matkan varrelta, tien vierestä ja välipysäkeiltä. Ja toivon saavani liitettyä tekstini oheen myös kuvia, videota, ääninauhaa...

”Tärkeintä ei ole perille pääsy vaan matkalla olo” on NIIN totta. Mutta tässä tapauksessa täytyy kyllä myöntää, että myös se, mikä odottaa perillä on minulle todella tärkeää. Siellä odottaa väitöstyö: esityksellinen osio sen kaikkine konsertteineen sekä väitöskirja esitystallenteineen.


Tutkimusmatkan aikana mukaan on tarttunut eteläpohjalaisten soittajien elämänkertomuksia ja soitteita. Niiden avulla koetan musisoivana tutkijana selvittää: miten 1880-1930-luvuilla syntyneiden viulunsoittajien soittotyyli on muuttunut tanssimusiikin murroksessa; vai onko se muuttunut; mitkä ovat murroksen ilmentymät elämänkertomuksissa; mitkä asiat ovat säilyneet sukupolvesta toiseen murroksesta huolimatta?


torstai 7. tammikuuta 2010

UUSI YHTYE

Ja jottei elämä ja kevät menisi vallan tekstin viilaukseksi, vaan tutkija saisi myös musisoida, olemme perustaneet uuden yhtyeen! JESSSSSSS!

Yhtye on harjoitellut jo kahdesti: ensimmäiset jamit pidettiin tapaninpäivänä Viitalähteellä ja eilen loppiaisena soiteltiin yhdessä samalla kokoonpanolla samassa paikassa jo toistamiseen. Samalla päätettiin ensimmäisestä keikasta (Lauhan Spelit 21.7.2010) ja puhuttiin tosiaan oikein yhtyeestä. Nimeäkin pohdiskeltiin... Kun Maritta Santahuhta oli Isojoen Joulu -lehden eräässä kuvatekstissä heittänyt ilmoille ajatuksen siitä, että onkohan Isojoen Kansanpelimannit tekemässä comebackin :D Että sitä sitten pohdittiin, että oltaisko ihan perinteisesti Isojoen kansansoittajat vai Isojoen pikkupelimannit vai ehkä Isojoen nuoremmat kansansoittajat vai kenties Isojoen pikkukansansoittajat :D Toki myös nimessä voisi ottaa huomioon tämän yhtyeen mahtavan ikähaitarin: Isojoen monenpolvenpelimannit? Nimiasia jäi ilmaan leijumaan. Nimiehdotuksia saa toki jättää tuonne kommenttiosioon blogiin.

Yhtyeen jäsenet ikäjärjestyksessä:
Martti Viitalähde 85v, viulu (ja haitari)
Lasse Kauramäki 60v, harmooni
Tuuli Talvitie-Kella 32v, viulu
Atte Viitalähde 16v, kontrabasso

Yhtyeen ohjelmisto on muotoutumassa. Joka tapauksessa tarkoitus on ottaa uusiokäyttöön Isojoen kansansoittajien 1970-luvulla soittamia isojokisia biisejä. Niitä samoja, joita Kortesniemen Pauli on kuullut Kankaanpään Yrjön soittavat Kärjenkoskella 1930-40 luvuilla. Niitä samoja, joita Yrjö ja Pentilän Viljami opettivat nuoremmilleen 1970-luvulla kansanpelimannien harjoituksissa. Niitä samoja, joita minä olen oppinut Paulilta ja Martilta 2000-luvulla.

"Nippupäivä"

Vuosi on vaihtunut, yliopiston apuraha vastaanotettu 6 kuukaudelle, väitöskirjakonserttien extrat kuvattu, väitöskirjan käsikirjoitus lähetetty opponenteille tarkastettavaksi "nippupäivää" varten, joululomat lomailtu.

Ai mikä nippupäivä? Maanantaina 1.2.2010 järjestetään Tampereella seminaari, jossa käsitellään vain minun työtäni. Lähetin väitöskirjan ja konserttitallenteen ennen joulua ohjaajalleni Vesa Kurkelalle sekä opponenteilleni Hannu Sahalle ja Pirkko Moisalalle. Ja 1.2 he sitten saapuvat Treelle antamaan palautetta kokonaisuudesta, väitöskirjan käsikirjoituksesta. Sen jälkeen joko viimeistelen ja jätän työni tarkastukseen parissa kuukaudessa tai teen suuria muutoksia... parissa kuukaudessa. Riippuen siitä mitä heillä on sanottavaa työstäni. Riippuen siitä minkälaisia aukkoja he löytävät käsittelystä ja päättelystä, epäloogisuuksia rakenteesta, vajavaisuuksia teoriasta ja niin edelleen. Tavoitteena olisi joka tapauksessa saada se tohtorinhattu loppukevään/alkukesän aikana. Ja nyt kun olen sen täällä julkisesti ääneen lausunut, se täytyy toteuttaa ja tehdä töitä vimmatusti päämäärän tavoittamiseksi :D

Kaunista, unelmat täyttävää vuotta 2010 kaikille!